fbpx


Froan

Sauøya. Foto: Mona Orkelbog

Nord i Øyrekka finner du øyene Gjæsingen, Sørburøya og Sauøya. Alle øyene er en del av Froan naturreservat og landskapsvernområde – det største sammenhengende havområdet som er fredet som naturreservat i Norge. Det er kun Sørburøy som har fast bosetting. Foreløpig er det ingen aktører som kan tilby overnatting eller bespisning på disse øyene, men pakker du sekken med nistepakke og termos, er dette flotte plasser for skjærgårdssafari og øyhopping!

Gjæsingen

Sjarmerende Gjæsingen blomstrer opp i sommerhalvåret og her arrangeres «lørdagskaffe» i gammelskolen rett som det er – i regi av velforeningen. Været hadde en gang nesten 200 innbyggere, to fiskemottak og mye aktivitet. I dag er det kun to fastboende her ute. Likevel, og heldigvis, den autentiske og sjarmerende kystkulturen er så til grader til stede. En får bare lyst til å komme tilbake, igjen og igjen – kjenne på levd liv ute i havet!

Teltturister/båtfolk: På sommerstid er det åpent gjestetoalett i «gammelskolen». Også dusjmuligheter her, mot en liten betaling.

Gjæsingen i Frøyas skjærgård, Froan
Gjæsingen nordøst for Mausund
Gjæsingen i Frøyas skjærgård, Øyrekka på Trøndelagskysten
Gode ferieminner
Gjæsingen i Froan, nord i Øyrekka på Trøndelagskysten
Å bare være…

Sørburøya

Sørburøya er den største øya nord i Øyrekka. Øya har ca 40 innbyggere, skole, butikk, post og fiskemottak.  Som de selv sier – dette er plassen som ligger vest for virkeligheten og langt ute i havgapet! Likevel har de daglig hurtigbåtforbidelse til og fra fastlandet, så det er enkelt å komme seg hit. Har du kajakk? Ta den med, da vel! Og har du anledning til å få med deg en konsert av skolekorpset – ikke la den muligheten gå fra deg. 

Sørburøy skolekorps
Sørburøy skolekorps
Sørburøya i Frøyas skjærgård. Øyrekka på Trøndelagskysten
Flotte forhold for padling
Værøya gravplass ved Sørburøya i Froan. Frøyas skjærgård
Værøy gravplass ved Sørburøya

Sauøya

En fantastisk plass å besøke! Øya ligger i Froan, og som som navnet tilsier har øya vært brukt til beite i uminnelige tider. I dag er det ingen fastboende igjen her ute, men øya har en betydelig tilflytning i sommerhalvåret. Stikk innom gammelbutikken for en kopp kaffe, en vaffel og en hyggelig prat med hyttefolket. På Sauøya finner du ærverdige Froan kapell fra 1904. Kapellet ble innvidd av prost Aarvold i 1904. Kapellet ble bygget på grunn av den lange reisetiden til Sletta kirke på fastlandet, nærmere tre mil unna og tildels over åpent hav. Byggekomiteen ble ledet av væreier og grosserer Tobias Ulrik Borthen, og hans frue Nina Borthen var en av ildsjelene i arbeidet med å samle inn penger. Kirken er bygget som en langskipkirke av tre i sveitserstil med tårn, med klare innslag av nasjonalromantikk og dragestil.

Sauøya i Frøyas skjærgård Øyrekka i Trøndelag, Froan
Frodige Sauøya
Sauøya i Frøyas skjærgård Øyrekka, Froan
Hus blir til feriehytter
Sauøy kapell i Froan
Sauøy kapell

Komme seg hit

Daglige hurtigbåtanløp fra fastlands-Frøya, Dyrøy kai – les mer om dette her. Vil du bli med på skjærgårdssafari i Froan kan du booke båt og kjentmann hos Mausundgløtt.

Kart som viser alle øyene i Frøyas skjærgård Øyrekka

Velkommen!

Skroll til toppen