fbpx

Georg Skatvolds Handelshus anno 1888

BOGØYA

Handelshuset i midten, Nergården til høyre, Øvergården i bakgrunnen og Supen Pub til venstre. Foto: Terje Gran

Samlingssted, museum og (interiør)butikk for båtfolk og øyhoppere

På slutten av 1800-tallet åpnet Georg Skatvolds Handelshus på Bogøya, en butikk som familien Skatvold har drevet i generasjoner. Lille Bogøya var fra gammelt av handelssentrum i Øyrekka, og selv om dette endret seg etter hvert, forble Bogøya et populært sted å handle. Spesielt var det julehandelen som var stas. Det var her du fikk de beste julepølsene, mente sulværingene. Kanskje også de beste historiene?! Var du riktig heldig fikk du være med din far på julehandel hit. For den som hadde drevet sjøen godt og vært heldig med fisket det året, den kunne fylle opp båten med appelsiner, pølser, banansjokolade, marsipankuler og annet godt. Varer som for mange kun hørte jula til.

Den sjarmerende nærbutikken ble lagt ned for omlag ti år siden – da var det 25 fastboende på øya, i dag er det 15. Nå er det ny aktivitet i handelshuset! Georg Skatvold har restaurert sin fars, sin bestefars og sin oldefars butikk og handelssted, og gjenskapt den slik den var på 30-tallet. Riktignok ikke det samme vareutvalget, men her skal båtfolket få tak i nødvendige forsyninger. Også mange herlige unødvendige forsyninger, skal vite! Handelsstedet er blitt en flott interiørbutikk, og sommeren har vært travel for butikkjomfru Hilde og handelsmann Georg – akkurat slik den skal være.

Ingen kjenner Bogøyas historie bedre enn innehaver Georg Goggen Skatvold. Han er genuint opptatt av å ta vare på og formidle øyas kystkultur og historie. På Bogøya finner du også den sjarmerende Supen Pøbb. «Øvergården» ligger hundre meter bak handelshuset. Kjøpmannsboligen leies ut for private, bedrifter og andre grupper som ønsker å tilbringe en helg eller en uke på bilfrie Bogøya. Wold KystTransport har også base her på øya, og tilbyr båttransport og øyhopping for små og store grupper.

Julebordsesongen banker snart på døra, og du og dine kollegaer er hjertelig velkomne til opplevelser og julehandel på et sjarmerende lite øysamfunn i skjærgården!

 

Handelsmann Georg Goggen Skatvold
Gammelbutikken slik den først ble bygget, med «Nergården» vis á vis.
Et handelssted drevet i generasjoner

Georg Skatvolds Handelshus

Vertskap: Georg Goggen Skatvold og Hilde Saksvik
E-post: handelshuset.skatvold@gmail.com
Facebook side: Georg Skatvolds Handelshus
Telefon: +47 9510 9474 / 4006 4134
7282 Bogøyvær

Skroll til toppen